Skip to content

Voldoet uw zwembad aan de wettelijke eisen gesteld in artikel 5.12 van het Bouwbesluit?

Voldoet uw zwembad aan de wettelijke eisen gesteld in artikel 5.12 van het Bouwbesluit?

De atmosfeer in zwembaden blijkt door het gebruik van desinfectiemiddelen op basis van chloor agressief te zijn voor de meest gebruikte soorten roestvaststaal (RVS). Door de aantasting blijkt scheurvorming te ontstaan in het RVS waardoor dragende onderdelen, zoals ophangelementen van kanalen en plafonds, hun sterkte verliezen en uiteindelijk bezwijken. Doordat dit corrosieproces relatief snel verloopt, kan dit al binnen één jaar gebeuren. Als gevolg hiervan hebben er al meerdere ernstige ongevallen en enkele incidenten plaatsgevonden, zowel in Nederland als in het buitenland.

In 2001 stortte in Steenwijk een plafond in omdat een aan RVS bevestigingsmiddelen opgehangen luchtkanaal plotseling naar beneden viel. De RVS bevestigingsmaterialen bleken niet bestand tegen de chloride-houdende zwembadatmosfeer. Gelukkig raakte daarbij niemand gewond. In 1985 gebeurde hetzelfde in een zwembad in het Zwitserse Uster. Daar kwamen toen twaalf mensen bij om het leven. Het ministerie van VROM waarschuwde gemeenten al in 2002 dat roestvast staal in zwembaden gevaarlijk is voor de constructie.

In 2012 viel er in het Tilburgse zwembad “Reeshof” een geluidsbox naar beneden. Hierbij is een 5 maanden oude baby om het leven gekomen. Dit voorval heeft ervoor gezorgd dat de wetgeving werd aangescherpt en gemeentes moeten toezien op de naleving van de voorschriften.

Eigenaren van overdekte zwembaden moesten voor 1 januari 2017 aantonen dat er geen gevaarlijk RVS in de desbetreffende zones meer aanwezig was. Dit diende te gebeuren volgens het gestelde  in artikel 5.12 van het bouwbesluit. In de praktijk blijkt echter dat nog niet alle eigenaren hieraan gehoor hebben gegeven. Hierdoor ontstaan gevaarlijke situaties. Soms is het onduidelijk wie verantwoordelijk is voor onderhoud en controle, maar meestal is men nog onbekend met deze wetgeving.

Koëter Vastgoed Adviseurs heeft meerdere zwembaden geïnspecteerd volgens deze nieuwe wetgeving. Uit ervaring blijkt er aanzienlijk veel potentieel gevaarlijk RVS te zijn toegepast in overdekte zwembaden. Voorheen was men er namelijk van overtuigd dat RVS het beste bestand was tegen corrosie. Tijdens een onderzoek wordt er gekeken in welk gebied het onderdeel zich bevindt, of het een dragend of niet-dragend onderdeel betreft en of dat er een kans op persoonlijk letsel aanwezig is bij het bezwijken van dit onderdeel. Verder mogen de genoemde onderdelen geen corrosieverschijnselen vertonen in de gevarenzone. Tevens worden de overige ophangconstructies en bouwdelen onderzocht op corrosieverschijnselen of andere gebreken.

De ophangconstructie van een systeemplafond, alsmede leidingen en luchtkanalen boven het plafond zijn vaak niet direct zichtbaar. Bij een slechte afzuiging blijven de chloordampen boven het plafond hangen waarbij niet zichtbare corrosie optreedt. Dit veroorzaakt grote risico’s met een groot impact bij bezwijken omdat dit plots kan optreden.

Hieronder enkele afbeeldingen van aangetaste ophangconstructies boven het plafond als gevolg van een slechte afzuiging van de chloordampen:

Op verzoek van de Tweede Kamer laat Drs. S.A. Blok (Minister voor Wonen en Rijksdienst) begin 2017 landelijk onderzoeken hoe zwembaden de onderzoeksplicht hebben nageleefd.

Wilt u meer weten over dit onderwerp en hoe wij u daarbij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 040 2800024 of secretariaat@koeter.org

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen.

Afmelden kan op elk gewenst moment.